Țările din Europa care au ajutat cel mai mult Rusia să câștige bani în timpul războiului. Cât a plătit România
Mai multe țări europene au încărcat cu bani conturile Moscovei în timpul războiului din Ucraina. Este rezultatul importurilor de combustibili fosili din Rusia efectuate de statele respective. De la începutul invaziei, patru națiuni au plătit Kremlinului sume uriașe, fiind vorba de cel puțin 100 de miliarde de euro (perioada februarie – septembrie).
Importurile UE depășesc 100 de miliarde de euro
Importurile de combustibili fosili din Rusia realizate de țările europene de la începutul invaziei din Ucraina au ajuns la valori colosale, constituind cu adevărat o „finanțare” a războiului lui Putin. Care sunt aceste state?
Germania, Turcia, Țările de Jos și Italia au dat Moscovei cele mai mari sume din Europa, îmbogățind visteria rusă cu 100 de miliarde de euro din februarie 2022 și până la 30 septembrie. Astfel, Berlin a înregistrat importuri de combustibili fosili din Rusia, de la începutul războiului din Ucraina și până la sfârșitul lui septembrie 2022, în valoare totală de 23,753 de miliarde de euro (petrol – 9,996 miliarde, gaze – 13,216 miliarde, cărbune – 541 de milioane), iar Ankara: 15,385 miliarde de euro (petrol – 7,936 miliarde, gaze – 6,147 miliarde, cărbune – 1,302 miliarde).
Câți bani a dat România
Pe de altă parte, Olanda a plătit 12,645 miliarde de euro (petrol – 11,304 miliarde, gaze – 470 de milioane, cărbune – 871 de milioane), în timp ce România a oferit 2,701 miliarde (petrol – 1,946 miliarde, gaze – 755 de milioane), arată datele oferite de Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).
În topul general, după cele patru țări menționate anterior, urmează Polonia, Bulgaria, Franța, Belgia, Austria, Spania etc. Deși este în conflict cu Rusia, Ucraina a cumpărat gaze de la Vladimir Putin de 1,027 miliarde de euro, iar cel mai puțin din UE a achiziționat Finlanda.
Importurile de cărbune din Rusia s-au oprit și cele de gaze au scăzut dramatic, însă Uniunea Europeană continuă să importe țiței, produse petroliere, GNL și gaze prin conducte în valoare de aproximativ 260 de milioane euro pe zi. Exporturile de combustibili fosili au scăzut în septembrie, veniturile estimate diminuându-se cu 14% față de august. Cele mai mari pierderi au fost înregistrate la gazele către Europa și țiței (la nivel global).
Sumă colosală pentru perioada februarie – septembrie
Potrivit CREA, valoarea totală a combustibililor fosili pe care Rusia i-a exportat în UE a depășit 100 de miliarde de euro (până la sfârșitul lunii septembrie). Luna trecută, blocul comunitar a rămas cel mai mare importator de combustibili fosili.
În Uniunea Europeană, importurile Germaniei au înregistrat o scădere abruptă din cauza întreruperii livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream avariată. Achizițiile de țiței au fost în mare parte stabile, în timp ce Grecia a semnalat o creștere a importurilor de produse petroliere.